Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Is This Greece?

Είναι αυτή η Ελλάδα;

Μπορεί το ερώτημα να είναι αφελές, αλλά εάν εξεταστεί υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων, δηλαδή της στυγερής δολοφονίας ενός συνανθρώπου μας από έναν κοινό μπράβο ο οποίος ανήκει στις τάξεις της Χρυσής Αυγής, ενός ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα νεοναζιστικού μορφώματος, τότε σίγουρα παίρνει άλλη διάσταση. Άνθρωποι όπως ο νεκρός Παύλος Φύσσας που ήταν ένας ελεύθερα σκεπτόμενος καλλιτέχνης, μπαίνουν στο στόχαστρο των φασιστών προς "γνώση και συμμόρφωση" των υπολοίπων, σε τελική ανάλυση για να μην ασχολείται κανείς με τους φασίστες για να δρουν ανενόχλητοι επιτελώντας το "θεάρεστο" έργο τους. Αυτά βεβαίως δεν πρέπει να προκαλούν τον φόβο σε όποιον σκέπτεται ελεύθερα ή τρέφει τέτοια αισθήματα απέναντι στους φασίστες. Απεναντίας, ο φόβος είναι αυτός που γιγαντώνει το φασισμό μαζί με την άγνοια, την αδιαφορία και την υποκρισία. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο πραγματικός εχθρός ήδη εκκολάφθηκε και σέρνεται κοντά στα πόδια μας και πάνω στο αίμα πολλών συνανθρώπων μας. Τα αίτια που του έδωσαν το φιλί της ζωής συνεχίζουν να υφίστανται. Οι παρακάτω στίχοι που αποδίδονται (λανθασμένα) στον μεγάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρέχτ αλλά είναι του Φώντα Λαδή είναι χαρακτηριστικοί:

"Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
και χάνονται βαθιά στα περασμένα
οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου"

Δυστυχώς αυτή η ανάρτηση έρχεται μετά τα τραγικά γεγονότα και δεν έχει να προσθέσει κάτι στον χείμαρρο των πληροφοριών που μας κατέκλυσαν ήδη - και άργησαν πολύ - μέσα από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες φίλα προσκείμενες στο σύστημα. Στ' αλήθεια άργησαν πολύ να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο της Χ.Α., αυτό το ίδιο το "πρόσωπο του κτήνους", ή μήπως δεν είχαν σκοπό να το κάνουν ποτέ; Από ό,τι δείχνει η πρόσφατη δραστηριότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ φαίνεται πως τα περισσότερα (ΜΜΕ) προτιμούσαν το lifestyle προσωπείο της Χ.Α. και επιδεικτικά αγνοούσαν το πραγματικό, αυτό που η Χ.Α. δείχνει όταν χτυπάει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες με προπαγάνδα κυρίως και όπου δεν περνάει αυτή, και με μαχαίρι. Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως τα ΜΜΕ θα ασχοληθούν λίγο καιρό με το θέμα ώσπου να τονωθεί και κουραστεί το λαϊκό αίσθημα και έπειτα το θέμα θα ξεχαστεί όπως και πριν. Προς το παρόν εξυπηρετεί και τον αποπροσανατολισμό του λαού από φλέγοντα ζητήματα όπως τα επερχόμενα επαχθή οικονομικά μέτρα, τις απολύσεις, κ.α. Όπως και να έχει, η Χ.Α. εξυπηρετεί το σύστημα με κάθε πρόσωπο και προσωπείο που διαθέτει.
Τέλος, και κατ' εξαίρεση, εισβάλλοντας για λίγο στα χωράφια του 'cinetentas' και άλλων που ασχολούνται με την έβδομη τέχνη στα blog τους, θυμηθήκαμε μια ταινία που είχε ως θέμα τον φασισμό - ή μάλλον τη αναγέννηση του φασισμού στην σημερινή κοινωνία. Πρόκειται για το "This Is England" μια ημι-αυτοβιογραφική ταινία του σκηνοθέτη Shane Meadows που βγήκε στις αίθουσες το 2006 και περιγράφει τον τρόπο στρατολόγησης των νέων από την ακροδεξιά του National Front. Εάν δεν την έχετε δει, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία πάνω στην οποία μπορεί να γίνει η σύγκριση με τις σημερινές τακτικές στρατολόγησης των νέων από την Χρυσή Αυγή ακόμα και μέσα από τα σχολεία. Άραγε υπάρχουν κοινά στο "This Is England" με την σημερινή Ελλάδα;
Δείτε την ταινία πιο κάτω ή κατεβάστε την από εδώ (έχει ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους)

SOON THERE'LL BE A TRANSLATION FOR OUR ENGLISH SPEAKING FRIENDS.




3 σχόλια:

  1. Από ένα άρθρο του Φ.Τρούσα στο Δισκορυχείο είδα ότι οι παραπάνω στίχοι δεν είναι του Μπρεχτ αλλά του δικού μας Φώντα Λάδη [στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου ''Τραγούδια της Λευτεριάς''υπάρχει μελοποιημένο το εν λόγω ποίημα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση με αυτούς τους στίχους. Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι πως οι στίχοι αυτοί αποδίδονται ευρέως στον Μπρέχτ, όμως δεν αποκλείεται να τους έχει εμπνευστεί ο Φ. Λαδής από τον Μπρέχτ (ή και τον Βάρναλη).
    Ευχαριστούμε για την διευκρίνιση, θα επαναδιατυπώσουμε τη φράση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως ανεξάρτητα της ''καταγωγής'' τους οι στίχοι είναι απόλυτα σωστοί και δυστυχώς επίκαιροι παρά πότε τώρα και πολύ καλά κάνετε και θίγετε το θέμα από κάθε πλευρά ακόμα και αυτής της τέχνης,που δυστυχώς οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα κωφεύουν με εξαίρεση κάποια underground σχήματα που πάντα τους τα έχωναν και συνεχίζουν να το κάνουν με κάθε τρόπο και μπράβο τους !!! Αλλά αισθάνομαι πως είμαστε τόσο λίγοι πια απέναντι στα κάθε είδους φασιστοειδή και πολύ σωστά ο Αγγελάκας στην τελευταία συναυλία στο θέατρο Βράχων είπε στο κοινό ''Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή