Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

VA: Crash, A Tribute to J.G. Ballard 1993, Elfish Records

Μπήκε για τα καλά ο Σεπτέμβρης και είπαμε να ανεβάσουμε τις ταχύτητες της μουσικής με κάτι αρκετά ξεχωριστό και επίσης αρκετά ηλεκτρονικό, ρυθμικό και ταυτόχρονα σκοτεινό. Πρόκειται για μια από τις κυκλοφορίες της Elfish Records, οι παραπάνω χαρακτηρισμοί είναι αρκετά ακριβείς αφού προσδιορίζουν ακριβώς τον "ήχο" της. Είναι ένα αφιέρωμα στον cyberpunk συγγραφέα James Graham Ballard, έχει τον κύριο τίτλο "Crash" παρμένο από το ομώνυμο βιβλίο του που γράφτηκε το 1973 και που οι περισσότεροι το γνωρίζουν από την επίσης ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά από τον σκηνοθέτη David Cronenberg. Το αφιέρωμα αυτό με μορφή συλλογής κυκλοφόρησε το 1993 μόνο σε cd και θα μπορούσε να ήταν επιτυχώς το soundtrack για την ταινία που προαναφέραμε. Απαριθμεί 17 συμμετοχές από τον εγχώριο αλλά και παγκόσμιο ηλεκτρονικό/industrial/darkwave μουσικό χώρο. Για μερικά από αυτά (κυρίως τα εγχώρια) γνωρίζουμε πως εδώ συμμετέχουν με ακυκλοφόρητα τραγούδια, δηλαδή αρκετά σπάνιες κυκλοφορίες τους. Πιο συγκεκριμένα, τα ελληνικά group που συμμετέχουν στο ιδιότυπο αφιέρωμα είναι: οι Electroware, Slow Motion, Raw, Coti K., Diva Futura, Aima, Forward Music Quintet και τέλος, οι In Trance 95. Κάποια από αυτά όπως οι Slow Motion και οι Forward Music Quintet είναι από τα πιο παλιά στο χώρο. Βέβαια και οι υπόλποιπες συμμετοχές είναι αξιόλογες. Επιγραμματικά μόνο θα πούμε για τους επίσης παλιούς Pankow (από τα πιο επιδραστικά industrial συγκροτήματα της Ιταλίας), αλλά και για τους Nova State Conspiracy που πρόκειται για project του ήδη γνωστού μας πολυπράγμωνα Alex Novak από την πρόσφατη ανάρτηση για τους The Tempest. Περιττά τα λόγια για τους πρωτοπόρους Clock DVA από το Sheffield της Μεγ. Βρετανίας.
Συνολικά πρόκειται για μια αξιόλογη συλλογή-αφιέρωμα με θέματα κυρίως παρμένα από την cyberpunk θεματολογία. Στους λάτρεις λοιπόν της λογοτεχνίας του φανταστικού, αλλά και της σκοτεινής ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά και σε όλους τους αναγνώστες μας ευχόμαστε καλή ακρόαση!!!


VA: Crash, A Tribute to J.G. Ballard (Elfish, 1993)

01. Behavioral Control Squad - State of White
02. Electroware - Breath Abating
03. Clock DVA - Pool of Shades
04. Slow Motion - NGC 520
05. Sabotage Q.C.Q.C.? - Where (Crash mix)
06. Raw - Machine Tears (Pink Plastic Edit)
07. Coti K. - Nested
08. Nova State Conspiracy - Definitive Item
09. Diva Futura - Mind the Gap
10. Lazar U.S. - JgTb Fucklore Saraband On Catherine
11. Collapse - H.W.D.
12. Aima - Enter My Colasterio (Sonar Stress Mix)
13. Michael Briel - The Final Strand
14. Forward Music Quintet - Flame Dig Deep
15. Advanced Art - Some Time
16. Pankoq - Warm Leatherette
17. In Trance 95 - The Lesser Water Snake


ENG: Entered September for good and we thought we could upload some music for elevated heart rate...thus we have something special for you. Something in the electronic area, rhythmical and dark at the same time. This small intro is for one of those excellent Elfish Records Compilations and the previous statement focuses exactly on the sound of Elfish, electronic and dark. This Compilation is a tribute to the master of cyberpunk fiction James Graham Ballard and it is entitled "Crash" just like Ballard's same titled novel of 1973 and the film adaptation by David Cronenberg. This tribute was released only on cd in 1993 and successfully could serve as a soundtrack to the aforementioned film, but unfortunately it is not. Totally 17 groups participate in this compilation mostly from the electronic/industrial/darkwave genres. What we know for sure is that all the songs from the Greek groups (Electroware, Slow Motion, Raw, Coti K., Diva Futura, Aima, Forward Music Quintet, In Trance 95) are previously unreleased. Also, let us mention that Slow Motion, Forward Music Quintet, Pankow, Clock DVA are some of the oldest groups tracing youth back to the early 80's. Let us add one more information, the band called Nova State Conspiracy is a project of Alex Novak whom we have already mentioned in previous posts (The Tempest).
Overall "Crash, A Tribute to J.G. Ballard" is an outstanding compilation tribute filled with cyberpunk themed music, certainly a treat for the fans of Science Fiction and dark electronic music and of course to all our readers. Enjoy!!!

6 σχόλια:

  1. Ωραίο ποστ αγαπητέ! Ευχάριστη έκπληξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια vick, να είσαι καλά. Μόλις τσέκαρα και το blog σας. Μου αρέσει πολύ, είναι φρέσκο και με πολύ ωραίες ιδέες, με ωραιότερη από όλες τη μουσική. Μου άρεσε και το 'μανιφέστο' σας επίσης.
    Ελπίζω να σου άρεσε η μουσική του "Crash, A Tribute to J.G. Ballard". Είμαι λάτρης της Ε.Φ. και αυτή η συλλογή έπρεπε να ανέβει. Η Elfish έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα με τη μουσική, αλλά οι κυκλοφορίες της ήταν αραιές και πλέον δυσεύρετες. Οπότε όλα αυτά πρέπει να έρθουν στο φως, αλλά και στα αυτιά των ανθρώπων που ενδιαφέρονται.
    The Psychopomp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει ιδιαίτερα και χαίρομαι για την προτίμησή σου στην SciFi. Το Crash φοβερή ταινία από ένα καταπληκτικό βιβλίο και η συλλογή έκπληξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Clock Dva του αγαπημένου και μυστήριου "φίλου" μου Adi Newton. Εν τω μεταξύ μου έδωσες και μια σούπερ ιδέα επιφυλάσσομαι για το μέλλον. Με την Elfish δεν έχω ασχοληθεί αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Να 'σαι καλά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Score!Τί να λέμε τώρα !Κάθε φορά που ακούω τη συμμετοχή των Electroware και των IT95 με αυτά τα εμπνευσμένα σαμπλ που σου τρυπάνε τον εγκέφαλο,μένω με ανοικτό το στόμα,είκοσι και κάτι χρόνια από τότε που τα πρωτοάκουσα στο σπίτι του κου Elfish.Πίστευα ότι ακόμα καισε παγκόσμιο επίπεδο αυτή η συλλογή έπρεπε να είναι σταθμός για πολλούς λόγους.Δεν έγινε,δεναναγνωρίστηκε όσο έπερεπε.....Πόσο χαίρομαι που τον παρουσίασες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Χρήστο και πάλι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!! Λυπάμαι που απαντάω καθυστερημένα. Από καιρό σκεφτόμουν να ανεβασω τη συλλογή, όμως συνεχώς το ανέβαλλα. Ελπίζω πως τώρα που επιτέλους ανέβηκε, θα αναγνωριστεί. Όσοι πιστοί στην Ε.Φ. και τον μαγικό-εφιαλτικό προφητικό της κόσμο θα την... μυριστούν. Νομίζω πως τώρα που "έφθασε" το μέλλον και με τα απίστευτα που ζούμε τα 2 τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα, η Ε.Φ. δεν μοιάζει πια τόσο πολύ με φαντασία... και μέρος του σάουντρακ της εποχής μας είναι το "Crash...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς: vick Εξαιρετικό το αφιέρωμα στον Adi Newton. Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι πολύπλευροι και πολυ-εκφραστικοί δημιουργοί που ενίοτε ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της καθημερινής μας παράδοσης στον πολιτισμό της χωματερής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή